PROFESJONALNA OCENA SENSORYCZNA ŻYWNOŚCI JAKO KLUCZOWE NARZĘDZIE KONTROLNE – W POŁĄCZENIU Z WARSZTATAMI [szkolenie 3-dniowe]
Data: 10.08.2021 Miejsce: Warszawa
Czas trwania: 21 h
Cel szkolenia
Szkolenie ma na celu zapoznanie uczestników z podstawami analizy sensorycznej i jej zastosowaniem, czynnikami wpływającymi na wyniki badań, zasadami tworzenia zespołu, wymaganiami i zadaniami lidera zespołu sensorycznego, realizacji badań oraz standardowymi metodami analizy sensorycznej. Warsztaty praktyczne obejmują wykonanie oceny według przedstawionych metod oraz zasady analizy wyników oraz weryfikację wrażliwości sensorycznej. Zajęcia odbywają się w pracowni analiz sensorycznych Intertek Poland, spełniającej warunki określone przez normę ISO 8589.
Szkolenie skierowane do
Szkolenie skierowane jest do osób związanych z analizą sensoryczną i jej zastosowaniem, a w szczególności pracowników laboratorium, działów kontroli jakości, produkcji, marketingu, jak również osób, które chcą pogłębić swoją wiedzę w obszarze badań sensorycznych, jak również chcących sprawdzić swoją wrażliwość sensoryczną.
Program
Dzień 1
- Analiza sensoryczna wstęp
- Aparaty pomiarowe w analizie sensorycznej
- Warsztaty część I – nauka rozpoznawania smaków
- Ogólne wytyczne
- Warunki lokalowe i środowiskowe
- Wyposażenie Pracowni Analiz Sensorycznych
- Weryfikacja wrażliwości sensorycznej i ogólnych zdolności kandydatów do tworzenia panelu sensorycznego
- Warsztaty część II – testy na daltonizm smakowy, powrót do najtrudniejszych smaków
Dzień 2
- Warsztaty część III - przypomnienie smaków, II etap testów na daltonizm smakowy
- Prezentowanie próbek oceniającym
- Sposób postępowania podczas oceny sensorycznej
- Omówienie norm przedmiotowych dotyczących surowców i wyrobów gotowych
- Zespół oceniający – definicje, kompetencje personelu
- Wybór Zespołu Oceniającego
- Weryfikacja wrażliwości sensorycznej i ogólnych zdolności kandydatów do tworzenia panelu sensorycznego
- Warsztaty część IV – testy na wrażliwość sensoryczną, testy Ishihary i zdolność szeregowania barw
Dzień 3
- Warsztaty część V – testy na wrażliwość sensoryczną ciąg dalszy
- Weryfikacja wrażliwości sensorycznej i ogólnych zdolności kandydatów do tworzenia panelu sensorycznego - ciąg dalszy
- Warsztaty część VI – Nauka rozpoznawania zapachów
- Weryfikacja wrażliwości sensorycznej i ogólnych zdolności kandydatów do tworzenia panelu sensorycznego - ciąg dalszy
- Warsztaty część VII – profilowanie tekstury
- Monitorowanie i szkolenie oceniających
- Bezpieczeństwo zespołu oceniającego
- Metody analizy sensorycznej w ocenie jakości artykułów spożywczych
- Metody analizy sensorycznej
- Warsztaty część VIII – rozpoznawanie zapachów, ocena sensoryczna próbek – metoda opisowa
- Metody badań, walidacja/potwierdzenie metody, niepewność i spójność pomiarowa
- Typowe błędy w analizie sensorycznej
- Wymagania standardu IFS i BRC a ocena sensoryczna(opcjonalnie)
Warunki uczestnictwa
Cena:
1700,00 PLN + VAT - za uczestnictwo w szkoleniu otwartym jednej osoby.
Cena obejmuje koszty uczestnictwa w zajęciach merytorycznych, materiałów szkoleniowych, certyfikatu.
Rabaty:
10% - dla klientów Intertek
10% - przy zgłoszeniu 2-3 osób
20% - przy zgłoszeniu powyżej 4 osób
15% - przy zgłoszeniu na kolejne szkolenie w ciągu ostatnich 12 miesięcy
Powyższe rabaty nie sumują się.
Najbliższy termin szkolenia otwartego:
10-12.08.2021 >> link
Pozostałe terminy szkolenia:
17-19.08.2021 >> link
21-23.09.2021 >> link
12-14.10.2021 >> link
19-21.10.2021 >> link
23-25.11.2021 >> link
07-09.12.2021 >> link
14-16.12.2021 >> link
Regulamin uczestnictwa na stronie organizatora:
https://www.intertek.pl/images/PDF/REGULAMIN-UCZESTNICTWA-W-SZKOLENIU-OTWARTYM.pdf
Zapytaj organizatora o szczegóły